Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat.~Khalifah Abdul Malik Bin Marwan~
RSS

ShoutMix chat widget

My Heartbeat

Followers

About Me

My photo
Muar, Johor Darul Takzim, Malaysia
Ahlan Wasahlan Ilaikum...Nama diberi Nurul Ain Binti Ramlan. Berasal dari Negeri Johor. Menetap di Qrts ILP Ledang Muar. Merupakan graduan dari Universiti Darul Iman Malaysia dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam (Syariah).Sudah berkahwin dengan insan bernama Muhamad Ridhzuan Bin Rosli pada 13 Mac 2010.

Wednesday, November 9, 2011

Naufal kne tahan wad...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang...

Semalam 7.11.2011, Naufal lgsung xdpt tdo ngn nyenyaplak,xsmpai 5 mnt tk 1 hari...Asyik merengek jk...Tdo skjp pas2 tjaga merengek...Aku bg susu, xsmpai 1 jam dia muntah susu..abes semua susu yg diminum 2 keluar blik...Aku periksa bdn dia demam cm da kebah ckit...Mayb skit perut kot...Tp dia kerap buang air, xsmpai 5 mnit da tukar pampers cz buang air...

Mlmnya plak pas aku mndi aku susukan dia cz dia menangis nk susu..Tp bila menyusu dia tetiba menangis, kuat plak 2...2 3 kali gk dia wt cm2...Xlma pas2 bpa mertuaku amik Naufal n tdokn dia...So dptla dia tdo walaupun tersentak2...Pas aku mkn mlm, aku jenguk dia, tetiba dia nangis lg...Tdonya xlena sma cm ptg td...Aku angkt dia tk tdokn dlm pelukn aku...Terperanjat aku bila rsa 1 bdn dia pns sgt...Aku ckp ngn mak mertua aku bdn Naufal pns, tp dia ckp siang td xpns pn...Tp mak mertuaku cm xbpe stuju...Dia ttp ckp siang td ok jk,xpns pn...

Aku tetap ngn kptsn aku...Aku xnk pe2 jd kt Naufal...Smpai kt hspital, giliran Naufal tiba tk amik tekanan darah ngn suhu...Terkejut aku bila tgk suhunya makin meningkat dr sblm nie...Sblm nie hnya 37.5 tp skang da jd 38.9...mkin bertambah...Kemudian Naufal dibawa jumpa ngn dktr...Bila selesai diperiksa, dktr ckp Naufal kne tahan wad cz shunya tggi bg bby yg msih dm hari...Ya Allah berderau jantung aku dgr bila dktr kata Naufal kne tahan wad...Xsanggup aku berpisah ngn dia...

Aku dan suamiku teman Naufal kt wad smpai kul 1 pg...Dlm wad 2 bila Naufal diletakkan dlm tmpt baby, aku jd sedih...Naufal nangis jk spnjg nurse uruskan dia...Dia cm tau yg dia kne berpisah ngn aku...Yg plg aku sdih bila dgr Naufal nangis msa dktr priksa dia...Aku xtau pe yg dktr wt kt dia smpai dia nangis tersedu2 bila nurse plgkn Naufal pd aku...Dgrnya Naufal kne amik drh..Ya Allah brt rsanya tgk bdn Naufal kne cucuk jarum...

Dktr cina dtg pd aku mnta xplain...Dia pn trgkn kt aku yg Naufal kne msuk ubat antibiotik kt tgn dia...Lg r sdh bila dgr cm2...Msa nurse plgkn Naufal pd aku, dia ckp Naufal kne pose cz dia ade mntah2...Msa ni aku tgk muka Naufal dlm2, sdih sgt muka dia...Tersedu2 dia cz nangis xbhnti...Aku tdokn dia dlm pelukanku...Suamiku ajak blik...Msa aku ltk Naufal dlm tmpt bby 2, dia mnangis lg seolah2 tau yg aku akn tgglkn dia...


                                                         To be continued.........


Monday, November 7, 2011

Naufal demam

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

2 hari lepas aku mendapati bdn Naufal panas...Bukan bdn jk...Kepala dia rsa pns sgt tengahari nie...Tp aku xde r syak pe2 sbb cuaca kt luar rumah pns ari nie...Lgpn hujan xturun seperti ari sblm nie....aku susukn dia cm bese n ltak dia bwh kipas sbb bju dia bsah ngn peluh...

Pada sblh ptg plak, pas aku mndi n siap2 pkai param,pilis ngn bengkung, aku trdgr adik iparku kta bdn Naufal pns...Aku pn terkejut cz masih pns lg....Aku da rsa xsdp hati...Aku amik Naufal dr adk iparku cz dia merengek nk susu...Masa aku nyusukan Naufal aku srh suamiku tnya ngn mak dia cmne....Mak mertua aku kta Naufal xdemam pn...cuma kepanasan jk...Tp naluri aku ttp mengatakan yg Naufal demam...Cz 1 bdn dia rsa pns...

Kebetulan makcik suamiku seorg dktr n dia g tnyakan kt makcik dia...Dlm 5 mnt pas2 makcik suamiku pn dtg umah nk tgk keadaan Naufal...Dia pn ckp demam gk...Aku xteragak-agak tk bawa Naufal g klinik...Biarlah mak mertua aku nk ckp pe pn, yg pntg ank aku selamat...

Naufal dibawa ke klinik swasta kt tongkang pechah gk...kebetulan dktr kt klinik 2 kami knal...Masa Naufal diperiksa, suhunya adalah 37.5 drjh celcius....hmm so dmam...Kbtulan 2 hari sblm ni aku yg dmam cz bdn skit2..Skang ni bila aku da chat Naufal plak yg demam...Dktr pn bg dia ubat demam..Mujur bawa klinik awl...Kalau aku ikt ckp mertuaku xtau r pe jd kt Naufal...

Hari ni plak bgn pg td aku dgr Naufal cm kne selsema...Risaunya rsa ati ni bila keadaan Naufal cm2...Hanya Allah jk yg tau...Td dlm kul 10 pg nurse yg bese dtg rumah tk wt check up...Naufal da bertmbh brt mnjdi 4kg..Alhamdulillah...Pas2 aku dgr nurse 2 ckp Naufal ade selsema...Aku da agk da...Esk klau demam ngn selsema dia xbaik gk, aku nk bwa dia ke hospital...Biarlah dktr yg rawat Naufal...Lagi selamat..Aku xnk rsa nyesal klau pe2 berlaku pada Naufal...

Naufal r segalanya bagi aku...Dia penyeri dalam rumahtangga kami...Susah payah aku melahirkan dia...Aku nk besarkan dia ngn cara aku sndri...Aku xsuka org lain aja ank aku yg bkn2...Aku akn didik anakku sebaik mungkin dengan berlandaskan Syariat Islam...Aku nk hantar dia ke sekolah yg belajar agama dr kecil...Aku xkn hantar dia ke sekolah kebangsaan biasa...Ya Allah berilah aku kekuatan dlm mendidik anakku....Berilah aku ketabahan dalam setiap dugaan dan cabaran yg Kau beri kepadaku melalui zuriatku ini...

Wednesday, November 2, 2011

Berpantang selepas bersalin...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum...Hari nie aku kembali menulis lg..Hari nie da msuk hari yg ke-15 aku berpantang...Hmm rsa cm da lma jk aku berpantang...Umur Naufal pn baru 15 hari, tp ragamnya da cm bdk umur sbln..HUhu,Naufal da mkin kuat menyusu..Kekadang 2 selang 15 mnit msti dia bgn nak menyusu...

Leceh gk bepantang nie...Tgk org mnum air sedap2 n sjuk terliur gk rsa tekak nie...tp pe kn daya...Yela dlu msa mengandung bdn akn rsa pns n ari2 aku mnum air sejuk...Tp bila lepas bersalin nie, bdn xlh sjuk kne pns sntiasa, so xlh r mnum air sjuk2..Org kta tk mengecutkan badan yg da mengembang dek kerana mengandung...Hahah terbalik plak jadinya...

Makan plak jgn ckpla...Rsa da jemu plak ari2 mkn sayur air ngn ikan goreng...Masa awl2 berpantang ari2 mnum air masak jk tiap kali pas mkn nasi...Skang nie aku msti nk mnum air manis cz rsa bdn letih jk...Yelah mna taknya xckp gula dlm bdn...Kne gk r mnum air mnis ckit...Yela bila bdn da kne pkai pilis ngn param jd kepanasan so peluh byk keluar..2 yg rsa cm xbermaya jk...Cuaca plak pns lg r byk mengeluarkan peluh...

Xsabar rsanya nk abes pntang...Ade lg 29 hari lg tk aku abes berpantang...Pipi Naufal da nmpk sentul ckit...Heheh so mkin comel plak bila tgk..Xsabor nk tgk dia besar...18.11 t genap sebulan umur dia...Hmm xtau nk 2lis pe lg..Sje jk nie luangkan msa yg ade ngn 2lis kt blog nie..Slalunya aku bca novel lau time2.. cmnie...Tp xde novel bru yg aku beli...Nk srh Hsband beli t dia kta xtau nk bli novel pe..K r rsanya stkat nie dlu cz my baby boy Naufal ade ura2 nk bgn..Da trdgr da dengusan dia...Hehe Salam semua...


Friday, October 28, 2011

Kelahiran Cahaya Mata Pertamaku....

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang....

Hari nie bru aku dpt menulis semula blog setelah sekian lama menyepi dari dunia penulisan nie...Bukan apa, xde idea sbnarnya, lgpun sblm nie aku ngah mengandung so xde mood sgt nk menulis....

Alhamdulillah, akhirnya Allah memberi aku kesempatan lg utk menulis dan berkongsi cerita dan pengalaman hidupku pda pembaca blog ku...Kali nie aku nk mnceritakan saat2 getir ketika aku bertarung nyawa utk melahirkan seorang khalifah Allah...

Pada 17.10.2011, aku rsa skit sgt perut nie rsa cm memulas2...Setiap 15 mnit msti aku rsa kesakitan 2..perutku brtmbh skit bila ianya jd selang 5 mnit...Aku memberitahu suamiku ttg prkara nie...Pada mulanya aku rsa blh tahan lg tp lama kelamaan skit 2 mnjadi mkin kerap..Kebetulan pada hari 2 suamiku kne wt kje kt kluang..On the spot dia blik trus ke rumah dan membawaku trus ke hospital...

Bila smpai hospital Batu Pahat, aku trus dibawa ke dewan bersalin utk membuat pemeriksaan tlebih dahulu...Bila giliranku tiba, dktr mengatakan jln da buka 3cm dan aku trus dimasukkan ke wad utk pemerhatian selanjutnya...

Pada pukul 4.30 ptg, kebetulan waktu melawat, suamiku dtg bersama dgn ibubapanya utk mengetahui perkembangan terbaru...Tp pada msa nie lah aku rsa perutku mkin skit..Selang 5 mint perutku akn rsa skit...Aku memberitahu nurse ttg keadaan aku..kemudian aku dibawa ke bilik rawatan dan diperiksa oleh doktor dan mengatakan jalan da buka 5cm...Aku trus dihantar ke dewan bersalin..Aku diberi kesempatan utk makan terlebih dahulu..Kira-kira pkl 5.30 ptg aku dihantar ke dewan bersalin...

Dalam dewan bersalin nie r aku bertarung nyawa utk melahirkan zuriat ku yg pertama...Pengalaman yg ckp mengajarku erti pengorbanan seorang ibu...Aku dibiarkan terbaring di atas katil menahan kesakitan perut yg memulas2 2...Xlama pas2 suamiku dibenarkan masuk utk menemaniku didalam dewan bersalin 2...

Kesakitan yg aku alami semakin teruk...setiap kali aku rsa skit setiap kali 2 r tgn suamiku ku genggam dengan kuat...Kemudian dtg nurse bertnyakan keadaanku..Dia tnya smada aku nk ubat skit atau x..Aku kta blh jga...Tp ubat tahan skit 2 tak memberi kesan pe2 ke atasku...Suamiku memberi aku mnum air selusuh..Tp lepas mnum kesakitan 2 semakin bertambah..Aku da xblh tahan lg...Besi katil mnjadi mangsa pergelutanku...Aku da xterdaya menahan keakitan tersebut..Hanya Allah sahaja yg tau betapa perit dan pedihnya kesakitan yg aku alami 2...

Jam menunjukkan pkl 10.00 malam, dktr dtg utk melihat jalan da buka bru cm...Doktor kata bru buka 8cm...Ya Allah !! Dalam hati aku mengatakan lama lg k utk aku merasa kesakitan ini...Aku xtermampu lg...Hnya mmpu beristighfar dlm hati smbil mulutku mengerang kesakitan...Pada ketika inie aku berpaling melihat suamiku, kelihatan air matanya menitis saat melihat keadaanku yg sedang menanggung kesakitan...Dia xlepas2 menyuruhku berselawat dan mengucap sambil menyuruhku melaungkan ALLAHU AKBAR tiap kali aku mengerang kesakitan...tp aku xterdaya meluahkannya hanya dlm hati aku melafazkan kalimah tersebut...

Ya Allah...Besarnya pengorbanan ibuku semasa melahirkan ku suatu ketika dahulu...Kini aku pula yg merasakan perkara yg sma...Jam menunjukkan pkl 1 pg...Jln da buka 10cm tp dktr kta tggu lg 1 jam, sbbnya aku lahirkan ank pertama, doktor nk pastikan yg kepala bby betul2 berada di hujung....

Kini jam menunjukkan pkl 1.30 pg..tibalah masanya utk aku melahirkn zuriatku yg pertama...Aku trpaksa push up sebanyak 3X kerana tidak ckp tenaga ngn pernafasan...Tenagaku byk dihabiskan ketika mengerang kesakitan..Kali keempat aku diberi alat bantuan utk mlhirkn zuriatku yg pertama...

Tepat jam 1.52 pg, lahirlah seorang khalifah Allah di dunia ini...Aku dan suamiku menangis apabila nmpk anakku slmt dilahirkan dalam keadaan sihat wal'afiat...Syukur ke hadrat-Mu Ya Allah...!!!! Khalifah Allah ini diberi nama MUHAMMAD NAUFAL ILYAS setelah 5 hari berada di rumah...





Ni lah putera kesayangan kami....Umi dan walid sayangkan Naufal selalu...Umi berdoa semoga Naufal mnjadi ank yg soleh di dunia dan di akhirat...

Monday, August 8, 2011

Tabahkan Hatiku Ya Allah....

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


Hari nie kandunganku sudah 7 bln...Ya Allah skjpnya aku rsa bila ank yg ku kandung ini akn lahir tidak lma lg...Tetapi diriku msih blum lgkp dan smpurna utk menjadi seorg ibu yg mithali kpd anakku kelak...Hanya padaMu aku berserah segalanya...

Ya Allah...besarnya ujian yg Kau beri pdku....Hatiku hiba bila diperlakukan begini...Aku xingin bersedih, tp keadaan menjadikan aku sedih dan hiba setiap msa...Ya Allah, Kau bukakan lah pintu hatinya...beri pentunjuk padanya dlm menentukan kehidupan yg ade pd drinya skang nie...Aku tidak mahu ank yg ku kandung ini melihat semua ini...Aku menunggu perubahan dr drinya....Smpai bila hidupku akn jd sebegini???

Aku memerlukan sokongan dan perhatian dr dia...Tp aku hnya dpt sebhagian darinya...Siapa aku bg drinya?? Aku xtau dgn spe aku mahu berkongsi kesedihan yg aku alami skang nie....Aku mengharapkan bahunya utk aku menumpang kesedihan...Tp dimana dia saat aku memerlukan dirinya??? Aku bagaikan patung yg dismpan utk perhiasan....Tidak berfungsi apa2..hnya sbg boneka ...Perlukah aku diperlakukan sebegini rupa??

Ya Allah..hanya padaMu aku meminta da berserah segalanya...Hidup matiku di tanganMu Ya Allah...Segalanya telah diatur olehMu...Aku hanya sebagai pelakon yg melakonkan watak yg Kau kehendaki...Watak duka, suka semuanya telah diatur olehMu...Kehidupanku juga adalah aturanMu...Maka dengan ini, aku memohon padaMu, jdkanlah aku seorg pelakon yg memegang watak baik dlm ceritaMu, jdkanlah jalan kehidupanku ini dgn lebih teratur...Hanya padaMu aku berserah segalanya...Ya Allah, jdkanlah jln hidupku lebih mudah dr sblm nie...Berilah aku kekuatan dlm mengharungi setiap ujian, dugaan, cabaran dan cubaan dariMu...Aminnn.....Ya Rabbal 'Alamin....


Friday, April 22, 2011

Berdikari jua akhirnya....

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

Hari nie aku rsa gembira sgt2 sbb pe yg aku inginkan selama nie tercapai jua.....Korg mesti nk tau pe dia...Aku nk HIDUP BERDIKARI DENGAN KELUARGA SENDIRI....Maklumlah, selama nie aku duk ngn keluarga mertuaku....kekadang duk ngn family aku....So aku xrsa sgt yg aku ade keluarga sndri...Smalam aku ngn suamiku pg tgk umah yg kami nk sewa kt Taman Bukit Flora 2....Rumahnya cantik....Alhamdulillah....Sewanya pn ok jk....Aku xkisah klau org kta jauh dr kedailah, jauh dr sklh r....or pe jk yg org nk ckp...Yg penting da dpt umah sewa....Lagipn bkn sng nk cri uma sewa kt area Batu Pahat nie....Puas aku ngn suamiku round tp xdpt gk....

Akhirnya kami buat keputusan tk ddk kt rumah 2....Aku xkisah lau jauh dr skolah....Aku bknnya ade ank nk sklh....Lagipn dlm perancangan aku duk umah sewa nie mayb dlm 2 thn jk smntara aku nk dpt kje ttp....Bila aku da dpt kje ttp aku rancang nk bli rumah sndri....Msa 2 r bru aku pk nk cri rumah yg dkt ngn sklh and town....Tp klau jauh dr town pn ok gk, yg pnting dkt ngn sklh...Hmmm bkn sng nk hdp sng.....Kne r bersusah dlu, bru lh sng....Kalau sumanya nk sng jk, smpai bila hdp nie xpndai berdikari....Aku da biasa hdp ssh, keluargaku pn mula duk rumah sdrhana jk....rumah teres 2 tingkat....

Smalam aku call mak aku n ckp psl hal nie....Dia kta ok r 2....xyah nk cri rumah besar2...
Yg nk ddk aku ngn suamiku jk....Kalau family dtg pn bknnya ddk lama2...Aku rsa muat jk rumah aku klau family aku ngn family dia nk bermalam kt umah 2....

Hari nie suamiku pg byr deposit rumah 2....dlm seminggu nie aku jd sbk ckit tk cri brg2 rumah pe yg xde....Gembiranya aku cz dpt hdp berdua jk ngn dia....Pasni ssh sng aku ngn dia jk tau...Aku nk cba hdp berdikari tnpa bantuan dr family ku atau family dia...Aku rsa bebas ckit bila kt rumah sndri nie...Nk buat pe pn xpe....Klau kitaorg gdh2 pn xde spe yg tau...Hehehe....

Abg....Syg gembira sgt cz dpt hdp ngn abg jk....walaupn family abg cm xstju ngn rumah yg kita plh 2....Tp percayalah 1 hari nnti dorg akn terima gk ngn pe yg kita ade....Kita kne mula hdp ssh dlu...Biarlah org nk kta kita duk kt ulu k pe ke, yg pnting kita happy ngn plihan kita sndri...Syg hrp abg phm....Kita kne mula hdp sndri...Syg xnk sshkn sesapa...Pasnie mkn mnum kita, blnja dpur, bil air ngn elektrik kita kne manage btul2....SAYANG SAYANGKAN ABANG SMPAI BILA-BILA.....BIARLAH KITA SUSAH SAMA-SAMA OK?? YG PENTING KITA GEMBIRA....




Monday, April 11, 2011

Rindu pada Blog...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang...

Ya Allah rindunya aku pd blog nie...Lama rsanya xupdate blog nie....Sbnarnya xtau nk citer pe kt blog nie...Cuma nk share 1 perkara ngn kengkawan yang nk maklumat nie...

Ianya berkenaan dgn penangguhan belajar bila mengandung semasa dlm kursus kpli j-qaf...Maklumlah sya adlh org yg bertuah krana diberi peluang utk tangguh pengajian sya....Xsusah pn nak tangguh nie sebenarnya...Yg penting jgn sorok lama sgt cz nanti kita gk yg dpt ssh...Cnthnya bila mengandung nie sebulan kne 2 kali pergi check up dktr ngn nurse...Xkn korg asyk nk amik cuti jk tiap kali kne g jmpa dktr...Dalam makluman sya, utk kpli j-qaf nie MC hanya dibenarkan tiga kali jk sepanjang kita masih dlm latihan...Cuti jgn ckplah...kita mmg xde cuti...So baik amik ptsn awl2 utk tangguh, bukan pe t tkut pecah tembelang, kita jga yg ssh akhrnya.....

Pada sesapa yg nk tgk cnth surat penangguhan yg telah sya hantar pada pihak HEP maktab sya, t sya akn upload dokumen tersebut...Xsusah pn, yg penting kne g jmpa dktr tk dptkn surat pengesahan yg anda mengandung....Sebenarnya ade beberapa perkara lg yg kne amik berat...T sya akan bgtau pada blog sya yg akan dtg....Nantikan ok????

Saturday, April 9, 2011

Temuduga Polis

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Ajoi dan Sumardi pergi interview jawatan Polis.Dalam ujian tersebut, seorang pegawai polis menguji kepantasan mereka.
Polis: “Ini ialah gambar suspek, cuba kamu ceritakan apa yang kamu ingat tentangnya.(Sambil
penemeduga menunjukkan sekeping gampar suspek dalam masa 5 saat kemudian ditutup cepat-cepat)
Ajoi:”Kacang jer tu tuan, kami akan dapat tangkap dia dengan cepat, kerana dia hanya ada satu mata sahaja!”

Polis:”Weyyy…satu mata sebab gambar dari tepi lah!”
Kemudian Polis menunjukkan gambar tersebut kepada Sumardi pula.
Sumardi: “Aha, senang jer tuan, dia hanya ada satu telinga!”
Polis:”Lagi sorang nih…satu telinga sebab gambar dari tepi lah!”"takde jawapan lain ker? Pening pala aku!”
Tanpa putus asa, pegawai polis penemuduga tu memberi lagi satu peluang kepada Ajoi dan Sumardi.
Polis menunjukkan gambar tersebut sekali lagi kepada Ajoi dan bertanya dengan nada keras. “Ini gambar suspek, bagaimana kamu mengenalinya?” Dia menyambung lagi “Berfikir sebelum memberikan jawapan!”
Ajoi merenung gambar itu sejenak, dan berkata “Suspek menggunakan contact lens..!”
Pegawai Polis tersebut teruja dan kagum,kerana dia sendiri tidak tahu bahawa suspek memakai contact lens atau tidak.
“Wah, sebuah jawapan yang hebat. Tunggu sebentar, saya lihat dulu datanya, apakah dia pakai contact lens atau tidak”.
Beberapa minit kemudian pegawai polis datang dengan tersenyum.
Polis: “Wow, saya seperti tidak percaya, BETUL! suspek memang menggunakan contact lens!, hebat!, bagaimana kamu boleh meneka dengan sedetail ini?”
Ajoi : “Mudah sangat tuan”. “DIA TIDAK BOLEH PAKAI CERMIN MATA KERANA HANYA ADA SATU MATA DAN SATU TELINGA!”
Polis: “….”

Thursday, March 10, 2011

Jom Join Bloglist Blogger Baru !!!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


Hi kawan2 suma...Heheh Ni first time join contest...Sj nk try...Tgk cm srnok jk bila tgk kt blog org len ade award yg mcm2...So sya pn nk try contest nie, lau dpt Alhamdulillah...Contest nie dr blog ahsfantasy24
So?? Korg nk join gk k??? ade syaratnya !!! meh tgk pe dia??

Korg layak menyertai Bloglist Blogger Baru nie sekiranya follower korg kurang dari 300 orang. Cara menyertai nie mudah jk :

1. Buat satu entry di blog kamu yang bertajuk " Jom Join Bloglist Blogger Baru"
2. Masukkan gambar di atas dan linkkan entry nie
3. Lepas siap entry tersebut, jangan lupa tinggalkan link entry kamu di ruangan komen entry ini !


Senangkan ?? pe lagi jom join beramai2...

Aksi kucing yg melucukan...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Aku sje jk 2lis entry nie...nk ilangkan ngantuk sebenarnya...aku da xde klas nk aja...boring gk wt assgmnt yg xsiap2 nie...So aku pn tergerak ati nk post aksi2 kucing yg mmg melucukan...Tgk yeeee kwn2...




kecian kucing nie xbersalah...

Nie yg org kta "Malu-malu Kucing"

Selesanya tido dlm beg kertas nie...



1.5 juta akaun Facebook kena hack!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Facebook sedang menyiasat seorang hacker yang bernama Kirllos kerana disyaki mencuri 1.5 juta akaun Facebook.Demikian kenyataan yang dibuat oleh jurucakap Facebook, Barry Schnitt.
Dia mengatakan, pencurian akaun merupakan bentuk jenayah, apalagi kalau pencuri itu menjualnya ke pihak ketiga.
Kes pencurian akaun tersebut dilaporkan oleh iDefense Labs milik VeriSign, sebuah perniagaan sekuriti internet. VeriSign’s iDefense Labs melaporkan perniagaan data facebooker di sebuah forum di Rusia yang bernama Carder.su. Dalam forum tersebut, si penceroboh yang menggelar dirinya dengan nama Kirllos menjual beberapa pakej bisnes untuk melihat data para ahli network sosial ternama itu.
Contohnya, 1,000 ahli yang mempunyai 10 network friend ke bawah dijual dengan harga 25 dollar AS. Manakala, pakej serupa yang punya lebih dari 10 network friend dijual dengan harga 45 dollar AS.
Rick Howard, Pengarah iDefense, menyatakan bahawa nama akaun yang dijual kebanyakan berasal dari Eropah Timur hingga Amerika Syarikat. Masih menurut Howard, Kirllos mencuri data para facebooker menggunakan teknik phising. Teknik ini membuat para facebooker akan memberikan passwordnya.
Teknik lain ialah dengan melalui malware. Setelah itu, si penceroboh dapat mengambil data peribadi akaun facebooker, seperti nama, alamat, e-mail, dan nombor telepon.
Sebagai maklumat, iDefense mendakwa bahawa Kirllos telah mencuri setidaknya 1.5 juta akaun di Facebook.

Rahsia Kelahiran Bulan Islam

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang




Bulan kelahiran saya....heheh




Perhatian : Applikasi Ini Hanya Sekadar Andaian || Mungkin Berbeza Daripada Keadaan Sebenar || Mungkin Berbeza Mengikut Cara Hidup Setiap Orang || Positive Diambil Sebagai Semangat || Negatif Diambil Sebagai Ingatan dan Diperbaiki || Hanya Allah Mengetahui Segalanya || Selamat Mencuba || AhlanWasahlan dari Mirtaziqx Interactive 







Ayahku....

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang...

Pagi nie aku xtau nk cerita pe....Aku nk cerita psl penyakit ayhku bertmbah parah...Ayahku ade skit 3 serangkai...Kencing manis, jantung ngn darah tinggi...Yg pling ketara skali ialah kencing manis dia...

Smalam dia kne check drh ngn air kencing kt klinik Payamas....Ptg smalam aku tnya ngn dia cmne kptsnnya, pe yg dktr ckp?? dia kta doktor srh inject...Korg msti pnh nmpk kn org skit diabetes inject dri sndri...Inject 2 msukkan ubat insulin dlm bdn....Bila ayh ckp cm2 aku rsa sdh sgt2 cz da smpai kne inject sndri...Aku teringat kwn msa aku sklh dlu...Dia pn lakukan perkara yg sma tp dlm usia yg msih muda lg...Skang kwn aku 2 da xbrapa nmpk lg cz skit diabetes dia da thp kritikal...

Ni r pen yg dia gunakan tk inject insulin dlm bdn dia...
jenama pn aku ingt...Jenama Humalog Lily..
Ya Allah, besarnya ujian yg Kau berikan pada keluarga kami...Aku slalu berdoa pada Allah semoga Dia pnjgkan umur ayhku...Aku nk ayhku tgk ank2 dia suma berjaya...Pg td aku tgk dia inject diri dia...Xsanggup nk tgk bila dia kne wt cm2...Ayh pn da xseceria cm dlu lg...Dia da xbyk ckp n xbyk gurau sjak dia tau dr dktr yg dia kemungkinan besar kne pkai inject sndri...

cmnie r aku tgk dia inject kt tgn dia pg td....


Pd semua kawan2 dan seaiapa sj yg bca entry nie, doakan ayh sya cpt smbuh ea??? sya xsnggup tgk dia inject diri sndri cm2...Mmg tujuannya baik, insulin 2 tk kawal gula dlm bdn dia, tp bila da pkai inject nie sya rsa kncing manis dia da xdpt dikawal lg....Saya nk dia kembali ceria spt dlu....

Wednesday, March 9, 2011

Rahsia Tarikh Lahir Anda

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang






Bulan kelahiran saya...heheh







HOPEFULLY U ALL ENJOY WITH THIS....HEHEH...








Jom Join Heartbeat.....

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


Selain Nuffnang (time ada BE lah), me dpt gak duit blogging  melalui  Heartbeat!! sblm tu, sila click dulu my HB banner ni...heheh





and yeahhaaa...uolls telah menderma 4 sen kpd me, (tp one click per day lah coz click2 tu based on UV gak, so kalau IP yg sama click byk2 kali pun, dikira one click ajer per day ;)

utk memberi semangat dan bukti kpd uolls betapa Heartbeat ni boleh jd membukit, sila lah skodeng my latest earnings yer...jgn malu2...;) --ni income utk dec-7 mac 2011 (3 bln seminggu)


saper nak bagi duit free2 kan..so far me dh berjaya mengumpul  RM 428.16 tu --me dh cash out 3 kali so far..me request cash out manual ie via email ajer, duit direct masuk dlm akaun maybank me, cepat and hassle free!! tp kalau nak request cek pun boleh jer..me lagi suka direct bank transfer) 2 minggu jer tau prosesnya utk HB bank in duit dlm akaun :) beshh sbb cepat :)


uolls yg dh join HB, MESTI promo2 agar ur frens/readers/followers register bwh u..
bkn ala...free registration ajer pun..bkn kena bayar ke apa pun utk register, then tepek jer banner kat blog masing2..tak kuar duit satu sen pun, tp sebaliknya, akan mula dpt duit bila org click and income masyukkk bila org register lps click ur banner..

gliterati nuffnang? ooo, jgn risau, tak affect pun, not at all, 100% me guarantee!! me dh tanya Nuffnang direct pun!! no worries ok!! Heartbeat bukan competitor Nuffnang pun, sbb HB jual brg2 souvenir, bukan advertising company mcm Nuffnang or innity(pakcik hijau) etc.

uolls yg belum register, ni me copy paste full tutorial, me amik dari blog anje a.k.a mama balqis . tq yer anje--laju income HB anje tau--dh cash out RM160 tu after 2 months :)

so far, those yg dh boleh cash out hasil heartbeat ni ialah anje, miza yusof, cute mum...and there will be more and more -- lagi cepat join, lagi cepat membukit income tu!! Jgn tunggu lama2..

nilah tutorialnya:

mula2 klik banner heartbeat kat blog me ni yer...







2. Klik Icon Hearbeat seperti yang me bulatkan tu


3. Klik CREATE ACCOUNT dan isi kesemua maklumat berkenaan


4. Masukkan Password Email Address then klik I agree HeartBeat's Terms of service then klik continue


5. Then dah create account klik Join HB!Affiliate seperti kotak merah diatas



6. Klik Online Application (seperti yang ditunjukkan diatas)
then isi kesemua maklumat yang diperlukan


7. Masukkan maklumat mengenai Blog anda (seperti contoh borang diatas)


8. Pilih cara pembayaran yang hendak dibuat kepada anda...
then klik continue


9. Klik My HB!Affiliate untuk mendapatkan code iklan heartBeat



10. Klik GET A CODE (seperti lampiran diatas)


11. Copy Codeyang anda kehendaki(bertanda merah bulat), ada 4 code untuk iklan Heartbeat
 (seperti lampiran yang bertanda kotak merah blah atas)--setaip code adalah unik/tak sama utk setiap member heartbeat tau (mcm nuffnang punya code gaklah)

AFTER THAT TUTORIAL UNTUK PASTE CODE KE DALAM BLOG


 1. Pi Kat Design


2. Klik Add A Gadget 


3. Klik add HTML/JAVA SCRIPT then saveulangi cara yang sama untuk letak ketiga2 iklan berkenaan



4. akhir sekali DRAG gadget berkenaan ke kedudukan yang dikehendaki...


done!!

selamat berheartbeat uolls!! 

jgn kedekut utk u click me i click u, sbb HB memang based on click2 yer--tak de isu fraud click! 
let's say, kalau 100 org click ur HB banner everyday, dh dpt RM4, kalau sebln ---RM4 X 30 days =RM120 kan..tak ke byk tu...., as side income from blogging, other than Nuffnang :) 
free money babe, takkan tak nak :p

note 1 : feel free to ask yer--me akan jwb segala persoalan setakat yg me tahu--mcm duta HB plak ni :p -- kalau uolls perasan, me ada dpt bonus RM10 dlm statement HB mcm me tunjuk kat td (written as "others")--sbb me aktif dok promo2 HB tu...RM10 memang lah ciput, but again, it's free money--me tak kuar air liur or peluh pun, setakat promo2 kat blog entry ajer :p

if u click my HB, let me know kat cbox or ruangan comment, sbb me akan balas ur click tu--4 sen pun kalau ramai yg click, bermakna tu...
Related Posts with Thumbnails